villa tvorcheska Вила Творческа Арбанаси Арбанашка къща Арбанаси

Арбанаси

Старинното селище Арбанаси се намира на 3 км. североизточно от бившата столица на България, Велико Търново, на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица.

Селото изживява своя разцвет през 17 – 18 век, когато се превръща в център на занаяти и търговия. Именно през този период са издигнати и повечето от великолепните му къщи. Най-старите къщи в Арбанаси са построени изцяло от камък и напомнят малки модели на крепости, които не могат да бъдат видени никъде другаде в България.

Къщите имат вътрешни стълбища и малки прозорци с метални решетки, което още повече засилва усещането за крепост. С царски указ от 1921 г. селото е обявено за курорт, а през 2000 г. за

"историческо селище" от национално значение.

Архитектурният музей, който селото представлява, включва 144 реставрирани къщи, 5 църкви с богата вътрешна декорация и 2 манастира. Освен изобилието от туристически забележителности, селото предлага на своите посетители богат избор от хотели и ресторанти.

Днес селото живее нов живот като архитектурно-художествен резерват. Уникалните му природни и културно-исторически дадености и непосредствената му близост до Велико Търново го правят привлекателно място за посещения. Старинната атмосфера е елегантно съчетана с модерно туристическо обслужване. Село Арбанаси (население: 310 жители) е едно от най-живописните стари селища в страната.

Село Арбанаси е обявено за архитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

arbanassi history

В селото има 5 църкви и 2 манастира, строени в края на 16 и началото на 17 век. “Рождество Христово” е най- старата от тях и с най-живописна декорация. Най-голяма е църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”.

Най-малка е църквата "Св. Атанас", строена през 1637 г. Църквите "Св. Георги" и "Св. Димитър" датират съответно от 1661 г. и 1612 г. Непосредствено до селището са построени и двата действащи в момента манастира – Св. Николай и “Успение Богородично.

Две от най-интересните запазени къщи са къщите-музеи – Костанцалиевата и Хаджиилиевата.

Карта на Арбанаси

уеб дизайн Йоханнес Артинян - i-creativLab 2006 http://www.i-creativ.net